UltraPack UVFP: Barva bezpečná pro potravinové obaly

23. 09. 2018


Obal pro potraviny musí splňovat řadu funkcí: je navržený tak, aby zaujal zákazníka svým vzhledem a povzbudil jej k nákupu, ale především slouží k ochraně jeho obsahu. Materiály přicházející do styku s potravinami (Food contact material - FCM) jsou v přímém nebo nepřímém styku s potravinou během výroby, balení nebo použití. K zajištění bezpečnosti potravin a lidského zdraví musí FCM splňovat extrémně přísné legislativní požadavky. Jedná se o minimalizaci migrace (přenosu) látek v materiálu do balené potraviny. FCM nesmí přenášet žádné látky v množství, které by mohlo být nebezpečné pro lidské zdraví, změnit složení obsahu nebo ovlivnit jeho organoleptické vlastnosti.

Pijeme z plastových lahví, jíme plastovými příbory a nakupujeme jídlo v plastových obalech. Není to jen otázka ekologie – do jaké míry spotřebováváme potenciálně škodlivé látky? V této souvislosti hraje klíčovou roli potisk obalů na potraviny. Společnost Marabu nyní nabízí svým zákazníkům klid – první certifikovanou nízko migrační UV sítotiskovou barvu na trhu pro PE/PP s názvem UltraPack UVFP.


Vlastnosti produktu:

  •          Maximální stabilita procesu a bezpečnost potravin pro obaly vyrobené z předupraveného polyetylenu (HDPE/LDPE) a předupraveného polypropylenu.
  •          Velmi vysoká reaktivita barvy UVFP zajistí rychlé sušení a rychlost tisku až 3600 ks/hod.
  •          Konečné vytvrzení po 24 hodinách.
  •          Čím lépe je vytvrzený barvový film, tím nižší je objem potenciálních migračních látek, jako jsou ředidla a monomery.
  •          Vysoce lesklé odstíny, excelentní kryvost.
  •          Vynikající odolnost vůči vodě, obsahu balení, opotřebení, rozpouštědlům, alkoholu a potu.
  •          Jednosložková barva je připravena k tisku, pro zajištění rychlého a efektivního výrobního procesu. Nepotřebujete žádné pomocné prostředky.
  •          Osvědčení o nízké migraci barvy UVFP může být negativně ovlivněno nesprávným použitím pomocných prostředků.

 


Použití:

UltraPack UVFP byla vyvinuta pro potisk vnějších vrstev potravinářských, kosmetických a nápojových obalů – předupravený polyetylen (HDPE/MDPE/LDPE) a předupravený polypropylen (PP). Vzhledem k tomu, že výsledek závisí nejen na barvě, ale také na potiskovaném materiálu a podmínkách procesu, lze posouzení provádět až u hotového výrobku.


Receptura s pečlivě vybranými surovinami:

  1. Všechny použité suroviny jsou zapsané ve švýcarském dokumentu “Verordnung des EDI über Bedarfsgegenstände” (SR 817.023.21).
  2. Dodržování předpisu  “EuPIA Suitability List of Photo-Initiators for Low Migration UV Printing Inks and Varnishes” část 1A.
  3. Podle pokynů „Nestlé Guidance Note on Packaging Inks“.
  4. Pigmenty  odpovídající „Resolution AP (89)1“.
  5. Neobsahuje Bisfenol A (BPA).
  6.  Vyrábí se v souladu s požadavky na nepřímý kontakt s potravinami „EuPIA-GMP“.


Autor článku: Miluše Bodejčková