Flok na textil - jemný na dotek s elegantním vzhledem

26. 06. 2019

Flockování je jednou z nejodolnějších metod dekorace a zušlechťování textilu. Ve srovnání s jinými způsoby potisku textilu se povrchová úprava flockováním vyznačuje velmi dobrou barevností, jasem, měkkou strukturou a výjimečnou odolností.


Jak přesně probíhá flockování: na materiál s natištěnou vrstvou lepidla jsou elektrostaticky „flokována“ syntetická vlákna. Vlákna pro flok jsou polyesterová, polyamidová nebo viskózová monofilní velmi krátkého střihu. Zjednodušeně řečeno, během doby, kdy je lepidlo ještě mokré, miliony těchto vláken se vypálí do pole vytvořeného elektromagnetickým nábojem. Vlákna jsou tak nucena vyrovnat se více či méně svisle, což vede k jednotnému sametovému povrchu.


Rozdílné funkčnosti nebo designu lze dosáhnout pouze výběrem flokovacích vláken. Lze také kombinovat několik tiskových metod, které otevírají zcela nové možnosti designu. Například lze flok natisknout a poté velmi jemně strukturovat laserem. Pokud není plocha pokryta flokem dostatečně hustě, může prosvítat podkladový materiál, což nabízí další speciální efekt. Technicky proveditelné je také vícebarevné flockování.


MECOFLOCK® D 404 je dvousložkové disperzní sítotiskové lepidlo pro flok na textil. Je vhodné pro ruční tisk i tisk na automatizovaných karuselech. Flok dosahuje velmi dobré odolnosti praní a čištění v závislosti na použitém textilu, flokových vláknech a stupni zasušení lepidla. Lepidlo lze barvit podle barvy flokovacích vláken pro dosažení rovnoměrného brilantního sametového efektu.

Ukázka flockovaného textil

Autor článku: Miluše Bodejčková