Inovační reliéfní tisk na sklo s novým lakem Mara Shape DUV-HBV

28. 01. 2022

Poptávka po personalizovaných a individualizovaných produktech roste. Tento trend lze pozorovat v mnoha oblastech: obaly, hry, módní průmysl, stejně jako domácí potřeby a předměty každodenní potřeby. S rostoucí poptávkou roste i ochota utrácet více peněz za personalizované položky. Trend nadále směřuje k vysoce atraktivním designům, jejichž realizace by měla být rychlá a levná a splňovat vysoké standardy kvality.


Zde se zaměřujeme na konečnou úpravu skla: díky inovativnímu a průkopnickému procesu konečné úpravy skla poskytují kooperační partneři Koenig & Bauer a Marabu sklářskému průmyslu jedinečný proces, který také umožňuje individualizaci v oblasti povrchové úpravy skla.

 

Lak Mara Shape DUV-HBV High-Built byl speciálně vyvinut pro dekoraci haptických strukturálních efektů, zejména na skle. Precizní tisk umožňuje složité a velmi ušlechtilé designy na skleněných tělech: v podobě flakonu, nápojového skla nebo nápojové láhve. V závislosti na počtu nanášených vrstev laku lze nanášení laku flexibilně realizovat dle individuálních požadavků zákazníka. Použití precizního laku umožňuje individuální a personalizované haptické zdobení sklenic bez nutnosti složité výroby forem, jaké se používají při procesu embosování.


Nedochází k žádné ztrátě kvality. Ostrost kontur daleko převyšuje klasicky vyráběné ražební formy. Přesným nanesením laku nebo inkoustu se na tiskových systémech Koenig & Bauer KAMMANN K15 a K20 nanesou nejjemnější haptické struktury jediným průchodem a podle toho se vytvrdí. Je možný i velkoplošný tisk. Kromě haptických efektů lze použít i barevné prvky, takže haptické efekty lze kombinovat s vizuálními efekty. 


Předností tohoto produktu je mnoho:

  • vynikající obrysová ostrost,
  • aplikace nejjemnějších struktur a bodů,
  • realizace barevných a transparentních motivů,
  • tisk konvexních a konkávních tvarů,  
  • rychlé a snadné úpravy při tisku.


Jednotkové náklady jsou nezávislé na vytištěném množství. Zvolenou skleněnou formu lze během jediného tiskového procesu použít pro nespočet vzorů. Neexistuje tak žádné minimální množství objednávky a není potřeba vyrábět různé formy skla.


Precizní lak také splňuje požadavky na odolnost v myčce nádobí: 500 cyklů v průmyslových myčkách a 50 cyklů v domácích spotřebičích. Co se týče recyklovatelnosti, tak nanesený lak na skleněném tělesu beze zbytku oxiduje ve skleněné tavenině.

 

S lakem Mara Shape DUV-HBV High-Built tak nastavuje Marabu nové standardy v oblasti reliéfního tisku na sklo. V případě, že máte o produkt zájem, nebo se chce dozvědět více informací, kontaktujte prosím náš technologický tým Servis Centra a.s.

Inovační reliéfní tisk na sklo s novým lakem Mara Shape DUV-HBV

Autor článku: Technologický tým Servis Centra