Magra UNI pro rotační i plošný tisk

3. 01. 2019

SERVIS CENTRUM a.s. vyrábí úspěšně sítotiskové stroje MAGRA již 15 let a kromě Česka tyto stroje spolehlivě tisknou také v Německu a Francii. Za tu dobu je již známo, že s MAGROU můžete tisknout plošně až do formátu 880 x 1250 mm a to buď v poloautomatickém režimu, kdy obsluha pouze nakládá a vykládá, a nebo ve ¾ automatickém režimu, kdy je za strojem zařazen např. sušící tunel a vykladač a obsluha pouze nakládá. V každém případě však šlo pouze o plošný tisk. Až doposud, protože rodina MAGRA se rozrostla o nový univerzální sítotiskový stroj MAGRA UNI, který umí tisknout plošně, ale i rotačně.


Vlastní konstrukce a výroba se dlouhodobě osvědčila proto,že zákazníkům dokážeme zajistit kvalitní podporu a servis, přičemž právě kvalitu a technické funkce stroje máme plně pod kontrolou. Proto jsme tuto koncepci neopustili ani nyní a na základě 15 letých zkušeností jsme pro vás sestrojili úplně nový stroj, kterým můžete tisknout jak plošně, tak i rotačně. Soustředili jsme se na jednoduchost a spolehlivost konstrukce, opět jsme použili komponenty renomovaných značek a tak i po mnoha letech provozu jsou tyto díly volně dostupné po celém světě.

Ovládací software

Software vládne dnešnímu světu a pomocí něj dnes řídíme už i takové věci, jako je lednička, trouba, či termostatická hlavice na našem topení. Srdcem stroje MAGRA UNI je řídící jednotka SIEMENS s naším vlastním programem nabízejícím všechny funkce potřebné pro snadné a rychlé seřízení a produktivní výrobu. Ovládání stroje je přes barevný dotykový display s hardwarovými tlačítky pro rychlý přístup k jednotlivým režimům ovládání (tisk, krokování, nastavení a ruční ovládání). Zkušený sítotiskař je pak schopen seřídit a ovládat stroj již po krátkém zaškolení. Barevný dotykový display, který vždy zobrazuje přehledně všechny potřebné informace a tlačítka dalších dostupných funkcí, je umístěn v oddělitelné ovládací skříňce, která může být přesunuta buď vlevo pro leváky, či jinam poblíž operátora tak, jak vyžaduje ergonomie tiskového pracoviště - podle toho, co je potiskováno.

Malý stroj s velkými možnostmi

Už z názvu MAGRA UNI je znát záměr vytvořit opravdu univerzální stroj, a to se vskutku podařilo přímo bezkonkurenčně. Stroj si můžete koupit samostatně a postavit si ho na vlastní stůl, na který budete tisknout. Takto můžete tisknout plošně motiv až do rozměru 800x300 mm na předměty vysoké až 300 mm a nebo můžete tisknout rotačně po celém obvodu až do průměru 95 mm. Pokud netisknete po celém obvodu, můžete motiv o velikosti 300 x 300 mm tisknout rotačně na válcové předměty až do průměru 300 mm. Ke stroji však takový pracovní stůl s nerezovou deskou můžeme samozřejmě dodat a jeho velkou výhodou je spousta úložného prostoru umožňujících udržovat pracoviště uspořádané,přehledné, čisté a bezpečné. Můžeme vám dodat i stojan, na který stroj postavíte. Také má úložné prostory, ale hlavně je vybaven výškově nastavitelným stolem. Pak v této konfiguraci potisknete plošně či rotačně předměty vysoké až 1 m. Protože celý stroj je vměstnán do jediné skříně obsahující elektroinstalaci, řídicí systém, ale i vlastní mechanické vedení s vysokým zdvihem až 320 mm, lze obecně říci, že na costroj postavíte, na tom můžete tisknout ať už na podlahu či na předměty v sofistikovanéautomatické lince. Ovládací SW je vybaven místy pro propojení s okolním prostředím, a tak cyklus provedení tisku může být řízený senzorem z jiného systému, či stroj naopak může sám dávat signály dalším periferiím.


Tato univerzálnost přináší různé mechanické podmínky a požadavky na pohyb. Proto je v SW speciální funkce, kterou lze pohyb stroje omezit, aby například nenarazil do přípravku malého potiskovaného výrobku, ale lze naopak rozsah pohybu zvětšit, když se tiskne na vysoký díl.


Aby vyjímání a vkládání potiskovaného předmětu do přípravku bylo pohodlné, můžete využít buď již zmíněného vysokého zdvihu a síto vysoko odstavit nebo pro velké předměty při plošném tisku lze zakládat potiskovaný předmět na výsuvný stůl, který se vysune přímo před operátora až do vzdálenosti 400 mm. Operátor pak snadno vidí výsledek tisku a pohodlně založí, či vyjme díl z přípravku. Vysoký zdvih je možno pro rychlou produkci omezit.


Přestavění stroje z plošného na rotační tisk zabere navíc max. 10 min, mimo čas na výměnu a seřízení přípravku, jako pro každý projekt. Upínání síta je pneumatické.


Mechanický pohyb zajišťují bezúdržbové pohonné jednotkyMinimotor s odměřováním SIEMENS a lineární vedení HiWIN. Pohyb těrky apředtěrky je pneumatický a kompletně vybaven výhradně díly SMC. Nastavitelný je tlak těrky, tlak sevření přípravku a tlak pro dofukování rotačních předmětů.

Tisková hlava

Protože MAGRA UNI je skutečně univerzální stroj, vyvinuli jsme novou kompaktní tiskovou hlavu, která umožní snadné a rychlé nastavení tiskových podmínek, jak pro rotační tisk např. na obal rtěnky, tak i pro plošný tisk velkých dílů. Standardní šířka tiskové hlavy je 200 mm, ale dodáváme i rozměrnější 350 mm a nebo naopak menší 100 mm pro úzké tisky. Úhel těrky lze snadno nastavita přitom ostatní geometrii tisku co nejvíce zachovat.


Pro servisní úkony, jako je čištění síta, kontrola nebočištění těrky, výměna síta a doplňování barvy lze síto lehce odstavit od tiskové roviny a celou tiskovou hlavu snadno a rychle jednou rukou odklopit.V této odklopené poloze tiskové hlavy jsou všechny seřizovací prvky perfektně přístupné a navíc případné stečení barvy z těrky či předtěrkynic neznečistí, protože barva odkápne zpět přímo do barviště. Po provedení potřebné servisní činnosti lze tiskovou hlavu opět snadno sklopit zpět a zajistit.

Spolehlivost a servis

Jak bylo řečeno úvodem, celý stroj je z konstrukční dílny SERVIS CENTRUM, a tedy je jako jediný stroj na trhu kompletně české výroby. Tím máme celý stroj plně pod kontrolou a jsme schopni zákazníkům poskytnout skutečně špičkový servis. Všechny náhradní díly máme skladem, a tak reakční doba řešení závady se počítá na hodiny a průměrná doba do úplného odstranění závady se počítá na jednotky dnů! Pro zákazníky umíme udělat jak úpravu v ovládacím programu, tak i v mechanické části. Dokážeme navrhnout a vyrobit také speciální přípravek pro potiskovaný díl, a nebo vytvořit celé tiskové pracoviště.


Jsme přesvědčeni, že do našeho portfolia jsme zařadili velmi zajímavý a užitečný stroj, který při porovnání ceny a výkonu, v podobě možností, jenž stroj nabízí, je na trhu jedinečný.


Rádi Vám stroj osobně předvedeme, či provedeme tiskové zkoušky vašeho projektu.


Obecné parametry

El. napětí

220V 50~60Hz

El. příkon

do 830 W

Rozměry stroje (bez podstavce) (mm)

750 x 850 x 1200

Hmotnost

cca 150 kg

Spotřeba vzduchu na 1 zdvih (litr)

0,74 (nezahrnuje přípravek)

Maximální tlak vzduchu

5 -7 bar

Výška profilu rámu tiskové formy

20-30 mm

Maximální rychlost těrkového vozu

550 mm/s

Rotační tisk

Maximální potiskovaná plocha (mm)

300 x300 (Prům až 9,5cm tisk po celém obvodu)

Kapacita - max.potiskovanou plochu (cyklů/h)

900

Maximální velikost rámu (mm)

600 x 500

Maximální potiskovaný průměr (cm)

Až 120

Plošný tisk

Maximální velikost potiskované plochy (mm)

800 x300

Kapacita - max. potiskovanou plochu (cyklů/h)

700

Maximální velikost rámu (mm)

1000 x 500


Autor článku: Michal Popelka