Speciální barvy pro rotační sítotisk na etikety

30. 10. 2019

Etikety jsou nedílnou součástí mnoha výrobků. Umožňují jejich individuální popis a chrání tak před záměnou, udávají bezpečnostní pokyny, doporučují použití a dávkování a v neposlední řadě slouží jako atraktivní optické lákadlo.


Pro výrobu etiket sítotiskem existuje několik důvodů:


  • tisk vysoce krycích barev (důležité na tmavých podkladech),
  • možnost docílení vysoce lesklé nebo matné optiky a atraktivního vzhledu,
  • výroba etiket,  u kterých není viditelné, že se jedná o etikety,
  • velká odolnost jak mechanická, tak i proti materiálům, které se do označených nádob plní.

Firma Marabu vyvinula dvě barvy pro rychlý rotační sítotisk šablonami Gallus (Screeny®) a Stork-Screens (Rotamesh®) UltraRotaScreen a to UVRS a UVSF. Potiskované materiály u obou druhů barev zahrnují běžné materiály na výrobu etiket, tedy samolepicí papírové a PVC fólie, PP, PE a PET fólie ošetřené koronovým výbojem nebo opatřené vrstvou laku, který umožňuje tisk. 


Obě varianty barvy jsou vysoce lesklé, UV vytvrzované. Barvy jsou velmi pružné a umožňují tak další zpracování (výsek, řezání), jsou velmi snadno zpracovatelné a vyznačují se vysokou brilantností pestrých odstínů. UVRS je barva určená pro velmi rychlý rotační tisk, je přetiskovatelná UV barvami pro ofset i knihtisk. Dodáváno je 11 pestrých odstínů, krycí bílá a černá, pojivo a lak a imitace leptu. UVSF se vyznačuje vysokou chemickou odolností a neobsahuje silikony. Proto je potiskovatelné navíc i flexotiskem. Vyrábí se několik typů krycí bílé a černé, pojivo pro bronzy a tiskové pasty pro tisk metalických odstínů.


Autor článku: Alena Popelková