Marabu představuje energeticky úsporné tiskařské barvy s malou uhlíkovou stopou

29. 07. 2022

Firma Marabu představí na veletrhu glasstec 2022 speciální produkty: energeticky úsporné LED vytvrditelné sítotiskové barvy s malou uhlíkovou stopou a digitální lak pro haptické efekty. Společnost také představí barvy pro sítotisk, digitální tisk a tamponový tisk pro sklářský průmysl.


Energeticky úsporný potisk skla

Marabu se nyní specializuje na organické UV vytvrditelné barvy na sklo, které jsou účinnou a energeticky úspornou alternativou k tiskařským barvám na keramické sklo. Potenciální úspory energie mohou činit až 65 %. Další úspory energie a emisí CO2 jsou možné díky UV-LED vytvrditelné řadě barev Ultra Glass LEDGL. Na rozdíl od běžných UV lamp nevyžadují UV-LED lampy žádné počáteční zahřívaní. To umožňuje vysokou rychlost tisku a úsporu nákladů, protože není nutné přepínat do pohotovostního režimu během zastavení stroje nebo změny úloh. UV-LED lampy jsou o něco dražší, ale mají mnohem delší životnost a spotřebují podstatně méně energie na vytvrzení než UV lampy. Lampy neobsahují žádnou rtuť a extrakce ozónem, která je standardní u UV vytvrzování, je zbytečná. Tyto faktory dělají z UV-LED vytvrzování ekonomicky zajímavou alternativu. Další výhodou je udržitelnost. Potištěné sklo lze po použití recyklovat.


Trojrozměrné efekty na skleněných tělesech

Digitální tisk nabízí výjimečnou flexibilitu, která mu umožňuje uspokojit rostoucí poptávku po přizpůsobených a personalizovaných produktech. Nový lak Mara® Shape DUV-HBV otevírá nové možnosti designu pro digitální dekoraci skleněných těles. Vícevrstvé skleněné reliéfy lze výborně reprodukovat a kontury zůstávají trvale ostré. Tento proces je ideální pro tisk ultra jemných haptických detailů. S Ultra Jet DUV-C lze kombinovat a vylepšovat vizuální a haptické efekty. Lak beze zbytku oxiduje, díky čemuž je recyklovatelný.


Alternativou je UV-vytvrditelná řada Ultra Glass UVGL pro vysoce účinný sítotisk na sklo. Reliéfní laky UVGL-RH/-RL mohou dosáhnout haptických efektů, které jsou jinak možné pouze s nákladnými formami, rentabilní pouze při výrobě ve velmi velkých množstvích. Předtištěné motivy nanesené sítotiskem na obalové sklo nebo ploché sklo se shodně přetisknou silnou vrstvou laku a vytvrdí pod UV světlem. Kombinacemi dvou laků lze dosáhnout široké škály efektů.


Marabu představuje energeticky úsporné tiskařské barvy s malou uhlíkovou stopou

Autor článku: Technologický tým Servis Centra