Hot stamping: Dekorování skla za horka přenášenou fólií

19. 09. 2019

Finančně i energeticky výhodnou alternativou pro dekorování skla zlatými nebo stříbrnými efekty vypalovacími sklářskými barvami je použití za horka přenášené zlaté, stříbrné nebo barevné fólie s metalickým efektem.


Na sklo se sítotiskem natiskne motiv speciálním UV vytvrditelným primerem, který slouží jako klišé pro nanesení fólie. Následně nanášená fólie tak zůstává pouze v místě motivu. Výsledný efekt je co do vzhledu a brilance srovnatelný s přímým potiskem drahými kovy, avšak nesrovnatelně levnější. Takto nanesená fólie je velmi odolná mechanicky i chemicky.


Fólii na primer lze nanášet jak na lakované tak i na nelakované sklo. Na nanesené fólie se nevztahují žádná hygienická omezení a celý postup je možné označit jako ekologicky výhodný, i vzhledem k úspoře energie. 


Dodávají se dvě varianty primeru šedý pro stříbrné fólie a béžový pod zlaté fólie - UVGL-PG a UVGL-PS.  Primer je nutné zpracovávat jako dvousložkový, tj. je nezbytné před tiskem přimíchat speciální tužidlo. Při aplikaci je také nutno zohlednit mnoho proměnných, jakožto vytvrzení primeru, typy fólie, teplotu, tlak a rychlost raznice při přenosu fólie.

Autor článku: Alena Popelková

Související

22. 01. 2019

UV technologie