UV barvy pro potisk skla

19. 09. 2019

Firma Marabu se specializuje na výrobu organických barev pro potisk skla a keramiky. Organické barvy ve srovnání s keramickými barvami znamenají levnější alternativu s výraznou úsporou energie. Přitom vykazují při tisku na sklo a keramiku velmi dobrou stálost a odolnost.


Barvy neobsahují žádné těžké kovy. Snadnější je také příprava specifických odstínů a jejich opakovatelnost. Navíc umožňují využití speciálních efektů. Podle vlastností a využitelnosti firma nabízí dva základní typy UV barev

UltraGlass UVGL

UltraGlass UVGL je dvousložková barva s vysokou stálostí i bez tepelného vytvrzení. Barva je vhodná pro gastronomické sklo, obalové sklo i architektonické sklo velkých formátů pro vnitřní použití. Barva je lesklá, vyznačuje se střední kryvostí a malou odolností proti vlivům počasí. Kromě 14 základních odstínů je k dispozici 11 vysoce krycích odstínů, 4 odstíny pro rastrový tisk, metalické odstíny, imitace leptu laky, laky pro horkou ražbu fólií a další pomocné prostředky.

UltraGlass UVGO

UltraGlass UVGO je dvousložková barva, kterou je nutné po tisku tepelně ošetřit při 160 °C po dobu 20 min., nebo při 140 °C 30 min. Potom má barva vynikající odolnost při mytí v myčce, odolnost proti louhům i chemikáliím a vyznačuje se neobyčejně širokou paletou brilantních odstínů. Barva je vysoce lesklá, vysoce krycí a střednědobě odolná proti vlivům počasí. Po tisku se velmi rychle vytvrzuje UV světlem, takže je možné tisknou až rychlostí 4800 taktů za hodinu. Kromě základních odstínů je k dispozici krycí černá a krycí bílá a několik typů past, které umožňují tisk metalických odstínů. 

Autor článku: Alena Popelková