Termochromické barvy Marabu

19. 09. 2019

Potřebujete produkt, který bude kontrolovat teplotu? Například hrnek, u kterého pouhým pohledem zjistíte, zda je v něm horký nebo studený nápoj? Vyzkoušejte aplikaci termochromických pigmentových barev Marabu, které mění barevný odstín při změně teploty.


Termochromické barvy, určené pro aplikaci při využití sítotisku a rotačního sítotisku, jsou barvy, které reagují na změnu teploty a mění podle toho svůj odstín. Obvykle se používají barvy s reversibilním efektem, což znamená, že po změně teploty na původní se opět změní odstín na původní. Tento produkt německé firmy Marabu však lze připravit a použít  tak, aby byla změna trvalá.

Aplikace a využití termosenzitivních barev


Potisk termochromickými barvami je možný na různé typy povrchů, například na:

  • keramiku,
  • sklo,
  • papír,
  • textil.


Využití takto potisklých materiálů je mnohostranné. Nejčastěji se termosenzitivní efekt vytvářený pomocí speciálních barev používá při výrobě nápojových obalů či zábavních předmětů. 


Pigmenty s těmito vlastnostmi je možné použít jak v ředidlových barvách, tak i v barvách vytvrzovaných UV světlem. Barvy Marabu se připravují na zakázku podle specifických požadavků. Pro jejich objednávku nás neváhejte kontaktovat.

Autor článku: Alena Popelková