Marabu - Report o životním prostředí 2022

23. 09. 2022

Jaké konkrétní kroky pro ochranu životního prostředí podniká firma Marabu, jakožto výrobce tiskařských barev a barev pro umělce? 


V Marabu se otázkami ochrany životního prostředí zabývají již dlouho. Jakožto člen chemického průmyslu nesou významnou odpovědnost za zdraví a bezpečnost, a to jak v rámci samotné společnosti, tak v zákaznických organizacích.  Zavázali se tedy se nabízet produkty nejvyšší kvality – a zároveň minimalizovat použití látek, které představují zdravotní rizika pro uživatele a přírodní prostředí. Prostřednictvím Marabu Environmental Report 2022 poskytují informace o aktivitách, které jdou nad rámec zákonných požadavků a podmínek pro ochranu životního prostředí a zachování zdrojů. 


Ochrana životního prostředí byla pro Marabu prioritou od jeho založení v roce 1859. Postupem času se však priority měnily. V 90. letech byly hlavními tématy nakládání s odpady a recyklace, koncentrace znečištění ovzduší a kontaminace půdy. Dnes se zaměřují především na zlepšování energetické účinnosti a účinnosti zdrojů.


Budoucnost bude svědkem zelenější ekonomiky. To znamená přechod na udržitelnou výrobu a spotřebu, abychom šetřili přírodní zdroje, na kterých jsme závislí. Společnost Marabu realizovala řadu projektů na podporu udržitelného využívání surovin, veřejných služeb a dalších materiálů, které jsou uvedeny ve zprávě o životním prostředí. Další podrobnosti naleznete zde.


Jedním z mnoha konkrétních úspěchů je fakt, že různými technickými a organizačními opatřeními snížila firma Marabu spotřebu energie při výrobě barev z 1,29 kWh/kg v roce 2005 na 0,76 kWh/kg v roce 2020. Již v roce 2007 se německé a skandinávské závody rozhodly získávat elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů, jako je vítr, slunce a vodní energie. Dále se podařilo snížit množství odpadu o 35 % od roku 2016 do roku 2020, a to např. destilací a opětovným použitím čisticích rozpouštědel v hlavním závodě Tamm.

Marabu - Report o životním prostředí 2022

Autor článku: Technologický tým Servis Centra