Mara® Cure HY

15. 01. 2020

Hybridní ochranné laky pro nejvyšší nároky.


Tyto speciální laky se používají tak, že po tisku se suší, případně temperují, pak je možné tisky podle potřeby tvarovat a tvářet. Následně se barva vytvrdí UV světlem. Jedná se tedy o kombinaci ředidlových a UV laků.


Hotové tisky se vyznačují mimořádnou mechanickou i chemickou odolností a vysokou pružností, která umožňuje bezproblémové řezání i vysekávání i v barevné vrstvě. Předpokládané použití je v automobilovém průmyslu pro vnitřní i venkovní použití, dále pro techniku IMD (in mould) a FIM (film insert moulding), kde je zapotřebí pružnost tisku a vysoká mechanická odolnost i odolnost proti vysokým teplotám.  Dále se laky používají jako vnější ochranná vrstva tzv. „hard coat“ na materiály s nedostatečnou odolností proti odírání.


Laky se zpracovávají jako dvousložkové, to znamená, že před tiskem je potřeba přimíchat tužidlo. Vzhledem k tomu, že lak HY 911 neobsahuje silikony, je při práci s ním nezbytné zachovávat maximální čistotu procesu tak, aby nemohlo dojít ke styku se stopami silikonu z jiných zpracovávaných materiálů. Po průchodu sušicím tunelem je barva suchá a pružná, nikoliv však odolná proti poškrábání. Tisky je nutné temperovat 24 hodin při běžné teplotě, nebo 1 hodinu při 80 °C. Po dalším zpracování (tvarováním) je nutné laky vytvrdit v UV tunelu.  Pokud jsou díly tvarované, je potřeba použít speciální UV vytvrzovací zařízení. Bezprostředně po průchodu UV tunelem je možné tisky dále zpracovávat, např. řezáním, vysekáváním apod. 


Laky jsou vhodné na PC, PVC, PMMA či ABS. Vyznačují se velkou čistotou a průhledností a hedvábným leskem. Přidáním matovacího prášku je možné je používat jako matné. Lze s nimi docílit různé zajímavé efekty tiskem na lesklý nebo matný podklad.  Dodává se i varianta s UV absorbérem. 


Autor článku: Alena Popelková