ROQ Hybrid – úsvit nového typu sítotisku

3. 03. 2020

Za posledních 20 let bylo největší otázkou v oblasti sítotisku následující: způsobí vývoj digitálního tisku, že se sítotisk stane zastaralým? ROQ vyvrací tuto domněnku pomocí stroje ROQ Hybrid. Proč si vybírat mezi sítotiskem nebo digitálním tiskem, když můžete mít obojí?


ROQ Hybrid je budoucností oděvního tisku. Ve své podstatě se jedná o digitální tiskový stroj, který pracuje v dokonalé synchronizaci s automatickým sítotiskem. Nyní tedy můžete mít to nejlepší z obou světů, navíc ve skutečnosti získáte ještě mnohem víc výhod.


S působivou kapacitou až 450 potištěných kusů za hodinu si můžete zachovat produktivitu sítotiskového stroje, ale v digitální kvalitě. Nastavovací časy se výrazně zkrátí. Spotřeba sít při tisku se také sníží. Navíc barevný gamut, který s tímto strojem získáte, je mimořádně široký.


ROQ Hybrid může být dodáván s 8 nebo 12 tiskovými hlavami, které si zachovávají stejnou výrobní rychlost. Verze s 8 tiskovými hlavami používá barvy CMYK. Verze s 12 tiskovými hlavami pak používá barvy CMYK + 2, které ještě vylepšují dostupný barevný gamut.


ROQ se rozhodla použít tiskovou hlavu Fujifilm Dimatix a existuje pro to několik důvodů. Tato tisková hlava představuje budoucnost digitální technologie. Kupříkladu, na Fujifilm Dimatix je možné opravit trysky (místo výměny celé tiskové hlavy), což ve výsledku vede k delší životnosti samotných tiskových hlav.


ROQ Hybrid může být dodáván s možností maximální velikosti tisku 500 x 700 mm nebo 750 x 900 mm. Stroj se navíc přizpůsobuje typu potištěného textilu. Osu Z lze nastavit až do výšky 20 mm – tedy tak, aby zohledňovala různou výšku textilu, na který tisknete. ROQ také nabízí novou řadu digitálních inkoustů a produktů, jakož i software ROQ Studio a software RIP od společnosti Neostampa. 


Nejlepším způsobem, jak prezentovat některou z výhod tohoto stroje, je uvést příklad. Řekněme, že máte provést tiskovou úlohu na tmavém oděvu (s jedním nebo dvěma síty, v závislosti na krytí) se čtyřmi barevnými procesy (nutné čtyři síta), s jedním zvýrazněním (nutné jedno síto), s jedním fóliováním (nutné jedno síto) a se třpytkami (nutné jedno síto). Místo toho, abyste potřebovali osm nebo devět sít, s ROQ Hybrid budete potřebovat jenom jedno nebo dvě síta pro podklad, jedno síto na fólii a jedno síto na třpytky. Váš tisk bude mít digitální kvalitu a budete moci prezentovat něco, co dříve nebylo možné pouze s technikou sítotisku. To vše v dokonalé synchronizaci, s rychlostí sítotiskového stroje a se třemi nebo čtyřmi síty. To  také povede k menším nákladům kratším nastavovacím časům.


ROQ Hybrid je k dispozici k objednání přímo prostřednictvím Servis Centra a.s. 

ROQ Hybrid – úsvit nového typu sítotisku

Autor článku: Technologický tým Servis Centra